Windows 8 ve ilk Uygulamam : iEczane

Merhabalar,

Gene uzun bir ara sonrası ilk yazım ile devam ediyorum. Gene aklımda periodik olarak bloga yazmak var, ama ne kadar başarılı olurum bilmiyorum 🙂 Neyse gene birçok proje ve yeni sistem üzerinde çalışıyorum ARGE olarak ama sonuçta ortaya ne çıkar ilerleyen dönemde göreceğiz.

Uzun zamandır üstüne çalıştığım projelerden birinden bahsetmek istiyorum bu yazımda. Aslında öncelikle Microsoft’un yeni çıkardığı Windows 8’e biraz göz atalım isterim. Öncelikle Windows 8 Microsoft’un yeniden dirilişi olmak zorunda çünkü uzun zamandır izlediği bir piyasa olan tablet piyasasına ve çok geriden girdiği telefon piyasasına yeni bir soluk getirmeyi umuyor. Fakat diğer şirketlerden ayrı olarak eskiden yaptığı iş olan masaüstü uygulamaları da aynı ortamda sunması gerekiyor. Durum böyle olunca (Windows Phone 8’i ayrı tutuyorum) hem tablet hem de masaüstünü bir araya getiren Windows 8 ürününü geçtiğimiz günlerde tüm dünyada tanıttı. Aslında Windows 8 geçen seneden beri farklı sürümler ile beta modunda yayındaydı ve biz geliştiriciler gerek alışmak gerekse yazılım geliştirmek için kullanmaktaydık.

Benim Windows 8 maceram da Şubat ayı gibi başladı. Aslında bir iOS fanı olsamda yeni teknoloji beni her zaman kendine çekmiştir. Hatta bu nedenle yurtdışından bir Lumia 800 getirtmiş ve Windows Phone deneyimimi daha önceki bir yazımda paylaşmıştım. Kısaca tecrübemi paylaşacak olursam iOS’tan ayrıldığım noktada Android yerine Windows Phone’u tercih edebilirim diye yazmıştım 🙂 Lumia 800’ü kullandıktan sonra “Tile” mantığını çok sevdim ve hemen bir Windows 8 kurdum. Sonrasında aklıma daha önce iOS için yazdığım iEczane’yi neden Windows 8 için yazmayayım dedim.

Bu süreç sonrasında önümde 2 seçenek vardı. (ya da 3 🙂 ) Ya XAML+C# ya da HTML+CSS+JavaScript olacaktı. JavaScript tecrübemi göze alınca direk 2. seçeneği yani HTML+CSS+JavaScript’i tercih edip WinRT ve WinJS ile yola çıktım. Birçok Build 2011 ve Microsoft videosu izledikten sonra artık kod yazmaya gelmişti sıra. Bu noktada Microsoft’un bloglarını ve dökümantasyonunu takdir ederek takip ederek uygulamamı geçtiğimiz aylarda yayınladım.

Aslında uygulama henüz istediğim kıvamda değil, hatta yorumlarda bir hayli eksikliklerden de bahsediliyor ama bu bir öğrenme süreci olduğu için kullanıcıların affına sığınıyorum, zira iEczane’yi iOS’ta olduğu gibi burada da ücretsiz devam ettirmeyi düşünmekteyim. Bu nedenle şu an için eksiklikleri anlayışla karşılayabileceğinizi düşünmekteyim.

Uygulamaya http://apps.microsoft.com/webpdp/tr-tr/app/ieczane/8de10812-b1c9-4fe3-98ae-7b9f6fcf03b3 adresten ulaşıp indirebilirsiniz.

Geliştirme ortamından biraz bahsetmek gerekirse uzun zamandır mesafeli olduğum Visual Studio 2012 üzerinde WinJS ile JavaScript diyebilirim. Aslında Visual Studio 2012 ile Microsoft JavaScript severlerin resmen kalbini çalmış da diyebiliriz 🙂 Ayrıca geliştirme sırasında daha önceden kullandığınız HTML5, CSS ve JavaScript bilgileri ile JQuery gibi kütüphaneleri de kullanabilmek gerçekten süper bir deneyim. Gerçi WinRT kısmında dahili bir veritabanı olmaması hayal kırıklığı yatarmadı da değil. Sonradan SQLite Windows 8 desteğini açıklasa da şu saat itibari ile henüz JavaScript’ten SQLite’a bağlantı kurabilmiş değilim. 🙂

Neyse işin özü ben Windows 8 platformuna ve getirdiklerine bir hayli güvenmekteyim. Umarım ilerleyen dönemde yeni uygulamalar ile Türkiye Uygulama Marketine daha fazla katkı sağlarım 🙂