Türkiye’de CBS’nin durumu

Artık eskisi gibi yazamıyorum. Vakit bulamıyorum dersem yalan olur. Yazmak istediğim çok fazla konu var fakat bu yazılarda klavyemden dökülecekler biraz tepki çekebilir diye çekiniyorum. Ama gene de alanım olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) konusunda birazcık da olsa birşeyler yazmak istiyorum.

2002 yılında aldığım ilk ders ile CBS’ye girişimi yaptım. Senelerdir bilişim ile uğraşmanın verdiği heyecanla CBS yeni bir alan olarak karşıma çıktı. Haritalar ve uydu fotoğrafları ile mekanlara ve belki de olaylara yukarıdan bakıp, resmin geneline bakmayı öğrendim. Sene 2011 ve hala bu sektörde heyecanımı koruyarak çalışmaya çalışıyorum. Çalışmaya çalışıyorum çünkü Türkiye’de her sektörde olduğu gibi bu sektörü de kendilerini BALON gibi şişirip farklı tanıtan yüzlerce (belki de binlerce) kişi doldurmaya başladı. Kim bunlar derseniz; CBS’ye “ci bi es” diyenlerden tutun da 1-2 defa ArcGIS ya da MapInfo gibi yazılımları açanlara kadar liste uzar gider.

Twitter’da gördüğüm bir yazı çok hoşuma gitmişti :

“Dünyanın temel sorunu, budalalar ve fanatikler kendilerinden hep çok eminken, bilge insanların şüpheyle dolu oluşu” -Bertrand Russell.

Türkiye’de her sektörde olduğu gibi CBS sektöründe de bir “UZMAN” furyası devam ediyor. Herkes CBS Uzmanı, herkes bilirkişi! Lafa gelince mangalda kül bırakmayan kişilerin yaptıkları işlere bakınca nedense dumanları bile tütmüyor. Ama reklamlarını öyle yapıyorlar ki Google Maps ile rakip bile oluyorlar. İşte anlayamadığım nokta bu. Şu an Google Maps ya da Facebook benzeri web uygulamaları yazmak zor değil, hatta çok kolay diyebiliriz ama bir Google ya da Facebook olmak da sadece yazılım ile olmuyor. Arka plana 2-3 sunucu koyarak Google Maps’e rakip olmak bana çok ama çok komik geliyor. Ayrıca bir de Açık Kaynak Kütüphanelerin (örneğin OpenLayers) “Find-Replace” ile “namespace”lerini değiştirip API yazdık demek de ne kadar “Etik” oluyorsa! Sektörde yazılımcı olarak ben de Açık Kaynak kodlardan/kütüphanelerden kullanıyorum ama hiçbir zaman da çıkıp hepsini yazdım demiyorum. 2009 yılında ESRI DevSummit Mashup Challenge’da birincilik aldığım ödülde bile kullandığım kütüphaneleri döküman dosyamda belirttim ve yazanlara teşekkür ettim.

Neyse uzun zamandır yazmayıp yeni yılın ilk yazısını böyle şeylerle doldurduğum için kusura bakmayın, ama biraz kendimi de rahatlatmam gerekiyordu 🙂

Herkese yeni yılın mutluluk, sağlık ve huzur getirmesi dileklerimle yazımı sonlandırırken; yeni yılda günlüğüme daha da önem vermeyi planlıyorum. Hatta iOS için Native uygulama geliştirmek yerine PhoneGap’e geçişim ve bununla ilgili yazılarımı da yazmayı planlıyorum.

“Türkiye’de CBS’nin durumu” için 9 cevap

  1. selam. ben de aynı dertlerden şikayetçiyim. crackleyip arcgis kurana cbs uzmanı denmeye başlandı.
    ayrıca iOS’tan PhoneGap’e neden geçtiniz onu da merakla bekliyorum. iOS5 SDK’daki region detection API’sini bir CBS’ci olarak seveceğinizi düşünüyorum.

  2. Alper Bey merhaba.
    Bir yıldan fazla bir süredir blogunuzu takip ediyorum ve yapmış olduğunuz çalışmalardan ötürü sizi tebrik ederim. İlgiyle takip ettiğim bu blogda bulunan çalışmaların içerik bakımından çok özgün olması, doğrusu insanda hayranlık duygusu yaratıyor. Ne yazıkki Türkiye de insanlar isimlerin önüne etiketleri çok kolay yapıştırabiliyor ve en ürkütücüsüde bilgiye gereken değer malesef verilmiyor. Yapılanların abartılması ya da büyük marifetmiş gibi gösterilmesi bencede çok üzücü bir durum. Her ne kadar durum bu kadar vahim olsa da moral bozukluğuna mahal vermemek bence engüzel sağduyu olacaktır.
    Bundan sonraki çalışmalarınızıda ve günlük yaşantınızda başarılar dilerim.

  3. Merhaba,

    Native kodlamaya hala devam ama PhoneGap denemelerimi çalıştıkça yazacağım. Neden PhoneGap derseniz de multi-platform çalışması bir avantaj, tabi bunu da cihazlarda birebir deneyerek göreceğiz 🙂

  4. Merhaba Hakan Bey,

    Öncelikle iyi temennileriniz için teşekkür ederim.

    Maalesef Türkiye’de böyle durumlar oluyor. Dediğiniz gibi bu durumlarda insanın moralini bozmayıp çalışmaya devam etmesi gerekiyor.

    Sizlere de çalışmalarınızda ve hayatınızda başarılar dilerim.

  5. Merhalar, Öncelikle ben size kendimi tanıtayım.Ben bu sene jeoloji mühendisliği bölümünden mezun oldum.İngilizcem üst seviyede, 2 sene abd(work and travel), 2 dönem Romanya(Erasmus) tecrübem var.Ben arcgis’e yönelmek istiyorum ve bunun kursunu almak için Esri Türkiyeye başvurdum.CBS uzmanı olmak için işimin kolay olmadığını biliyorum .Benim sorum sizin gibi büyük abilerimizden tavsiye almak, bana ne yapmamı önerirsiniz.Bir jeoloji mühendisi gis uzmanı olabilir mi? İmza yetkisi gibi durumlar war mıdır?iyi günler..

  6. merhaba,

    CBS uzmanı konusundaki değerlendirmelerine katılıyorum. 4-5 tane yazılım (lisanslı) kurup kullanabildikten sonra CBS yazılımı kullanabilmek yetmiyormuş anladım. Bu arada kartvizitime “CBS uzmanı” eklettiren sensin, umarım bundan vazgeçmemişsindir.
    Başarılar ve kolaylıklar dilerim.

  7. İbrahim Abicim,

    Sen uzman değilsen biz neyiz abi. Seni CBS uzmanı olarak görmeyen kişiler varsa bana gönder :))

    Sevgiler ve saygılar…

  8. Merhaba Hüseyin,

    Geç cevap için kusura bakmayasın. Bence CBS uzmanı zaten farklı disiplinlerden olmalı. Sadece haritacıların ya da başka mühendisliklerin tekelinde olmamalı. Her mesleğin CBS’yi amaç olarak değil de araç olarak kullanarak mesleğini kolaylaştırması gerekiyor diye düşünmekteyim.

    Jeoloji mühendisi olarak da GIS Uzmanı olan ve işini hakkını vererek yapan birçok tanıdığım insan var. Siz neden olmayasınız. Dil avantajınızı kullanarak çok güzel işler yapacağınızı düşünmekteyim.

    İyi çalışmalar.

    Alper.

  9. merhaba Alper bey
    size sorumu sormadan önce başarılarınızdan dolayı sizi tebrik ederim ve başarılarınızın devamını dilerim. ben coğrafya bölümü 3 sınıf öğrencisiyim ve CBS’ye yönelmek istiyorum ingilizceyi de orta düzeyde konuşuyorum ve üst seviyeye taşımak için uğraşıyorum yalnız soracağım soru şu bir coğrafyacı olarak cbs de nasıl bir unvana sahip olabilirim ve imza yetkisi durumu nasıl olamaktadır beni biraz aydunlatırsanız çok memnun olurum
    şimdiden teşekürler

Yorumlar kapatıldı.