Mekanrazzi – Mekan Rehberiniz

Uzun zamandır gene sessiz kalan günlüğümü uzun zamandır üzerinde çalıştığım mobil (iPhone/iPad) uygulaması ile canlandırmak istedim. Bir süredir FourSquare‘i telefonumda kullanıyordum ve “crowd-sourcing” olarak adlandırılan insanların kendi çevrelerindeki verileri sisteme girmesine dayanan düzen ile FourSquare’in sağlam bir veritabanı oluşturduğunu gördüm. Zaten daha önceden elimde bulunan 35.000 civarındaki mekan verilerini www.mekanrazzi.com adresinden yayınlamaktaydım ama veriler hem az hem de güncel olmadığı için anlamını kaybetmişti. Bu nedenle aklıma FourSquare API’sini Mekanrazzi üzerinden yayınlamak aklıma geldi. Tabi bunu webden yapmak yerine mobilden yapmanın daha mantıklı olacağını düşünerek öncelikli olarak iOS platformunu tercih ettim.

Yaklaşık 2 aylık bir projenin ürünü olan Mekanrazzi mobil uygulaması ile FourSquare üzerinden kullanıcıların çevresindeki mekanlara ulaşabilir, yol tarifi alabilir, bu mekanlar hakkındaki yorumlar ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz. Ayrıca FourSquare üzerinden yapılan “Check-in”lere ulaşarak “Trend” olan mekanları da uygulama aracılığı ile görüp nereye gideceğinize fazla düşünmeden karar verebilirsiniz. Ayrıca uygulamayı kullanmak için FourSquare kullanıcı adına da gerek bulunmamaktadır. Böylelikle bilmediğiniz bir şehre ya da çevreye gittiğinizde etrafınızdaki popüler mekanları görebilir, kullanıcıların yorumlarını okuyup ona göre ne yiyeceğinize ya da nereyi ziyaret edeceğinize rahatça karar verebilirsiniz.

Mobil uygulama iOS platformunda “Universal” olarak tabir edilen hem iPhone hem de iPad ortamında tek isimle App Store’da görücüye çıktı.
Uygulama şu an için aklımda olan bazı özellikleri henüz eklemediğim için FourSquare’in Türkçe versiyonu gibi görünse de ilerleyen zamanlarda yeni özelliklerle kullanıcılara daha fazla imkanlar sunacaktır.

Mekanrazzi web sitesi de yakında mobil uygulamadan gelen veriler ile Türkiye’deki mekanların istatistiğini tutan bir site olarak hizmet verecektir. Şu an için sizlerle sadece ekran görüntülerini paylaşacak olsam da ilerleyen zamanlarda uygulama hakkında farklı haberler duyacaksınız 🙂

Uygulamayı indirmek için : http://itunes.apple.com/tr/app/mekanrazzi/id465263327?mt=8
Ekran görüntüleri :
i-1
i-2
i-3
i-4
i-5