Yeni bir sosyal ağ : Google+

Uzun zamandır blogda yazmaya ara vermiştim. Gerek iş gerekse özel hayatımın yoğunluğu nedeniyle en başta blog olmak üzere bazı şeyleri arka plana atmak durumunda kalıyorum. Aslında bir süre daha yazmayabilirdim ama bugün sabah e-posta kutumda beklemediğim bir gelişme oldu ve Google+’a davet edildim. Malum Google Qualification Programında “Proctor” olarak çalışıyor olunca davetiye mi de unutmamışlar.

Neyse sabah biraz kullandıktan sonra izlenimlerimi paylaşmak istedim. Tabi etrafımda Google+ kullanan fazla olmadığı için tam bir sosyal deneyim demek yanlış olur. Bu arada Google+ davetiyeleri bir süre daha kısıtlı dağıtacakmış. Eğer davetiyeler açılırsa, yorum yazanlara elimden geldiğince dağıtmaya çalışacağım.

Artık Google araç çubuğumda en üst solda “+Alper” butonu çıkıyor. Bu butonla beraber Google Plus’a geçiş yapıyoruz. Açılışta aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşıyoruz.

Aslında tasarım olarak Facebook’a çok benzese de onun kadar karmaşık gelmedi bana. Google+’ı 4 ana başlık altında özetleyebiliriz :

  • Çevreler (Circles) : Arkadaşlarınızı topladığınız gruplar olarak düşünülebilir.
  • Konular (Sparks) : Webdeki ilginizi çeken herhangi bir konu ya da konu grubu
  • Video Sohbet (Hangouts) : Arkadaşlarınızla toplu video konferans
  • Mobil (Instant Upload ve Huddle) : Android ile entegre çalışan iletişim kısmı

Görüldüğü üzere Google daha önceki sosyal denemelerinden pay çıkarmış olmalı ki tekrardan böyle bir olaya girdi. Aslında genel olarak Facebook kullanan birisi neden bunu kullansın diyebilirsiniz. İşte o noktada benim düşüncem Konular (Sparks) ve Mobil başlıkları Google+’ı öne çıkaracaktır olacaktır. Google Konular (Sparks) ile kendi uzmanlık alanı olan web aramayı size ilgi alanlarınız dahilinde getiriyor ki bence güzel bir özellik. Ayrıca +1 butonu da Google+’a direk entegre edilmiş durumda. Bu da geleceğin Web’i olarak nitelendirilen Web 3.0 için güzel bir başlangıç gibi duruyor. Artık çöpe dönmeye başlayan webi kişiselleştirmezsek kaybetmemiz çok da uzak değil.

Mobil ise Google’ın Android ile yükselişe geçtiği ve Web 3.0’da adından çok söz ettirecek bir platform ve Google+’da direk olarak buna entegre çalışıyor. Çektiğiniz resimler direk olarak yükleniyor ya da arkadaşlarınız ile anında mobilden mesajlaşabiliyorsunuz.

Aşağıda başka bir ekran görüntüsü görüyorsunuz, yukarıdaki kişi listesinden isimleri dairelerin üstüne bırakarak arkadaş gruplarınızı (circles) oluşturabiliyorsunuz.

Şimdilik anlatacaklarım bu kadar, biraz daha kullanıp deneyimlerimi ileride daha detaylı paylaşacağımı umut etmekteyim.

İlgili video :

“Yeni bir sosyal ağ : Google+” için 5 cevap

  1. Alper im,
    Çok kıskandım seni 🙂 Daha detaylı bir inceleme yazısı bekliyorum senden.
    Birde elbette davetiye gelirse ilk aklına gelenlerden olurum değil mi?

  2. Google+ nasıl bir şey çok merak ediyorum fakat kapalı kapılar ardında test ediliyor 🙂
    Facebook tekelini kırabilir mi acaba, sanmıyorum ama inşallah kırar.
    Yeni kullanıcı davet etme hakkınız olursa ve 1 tane gönderebilirseniz çok mutlu olurum.
    Hoş ve hoşça kalın.

  3. Çok ilginç bir sosyal ağ bence, dinamik özelliklere sahip gördüğüm kadarıyla, diğer sosyal ağları farklı bir şekilde bir araya getirmiş. Merak ettik nasılmış bakalım…

Yorumlar kapatıldı.