Yeni Tabletler ve Nokia-Microsoft Ortaklığı

Uzun zamandır projeler nedeniyle yazmaya vakit bulamıyordum ama İspanya’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde -DMK (Mobile World Congress) açıklanan mobil cihazlardan ve Nokia-Microsoft ortaklığından sonra kısa da olsa yazmaya karar verdim.

Öncelikle Nokia-Microsoft ortaklığından pek birşey çıkmayacağını düşünüyorum. Henüz Window Phone 7 kullanan bir cihaz görmedim ama Microsoft’un daha yol katetmesi gerektiği konusunda çok yazı okudum. Ayrıca Nokia Symbian için bu kadar emek harcadıktan sonra bunu bir kalemde silmesi de hoş değil. Ayrıca geliştiriciler açısından da bakınca emek verdiğin platformun bir anda silinmesi hiç hoş değil. Rekabet her zaman iyidir ve bu birleşme ile Apple (iOS) ve Google (Android) da rahat olamayacaklardır. Tabi bütün bunlar son kullanıcıya yol-su-elektrik olarak geri dönecektir 🙂

Diğer konuya gelirsek, şu an Barcelona’da devam eden Dünya Mobil Kongresi’nde (DMK) birçok üretici yeni mobil cihazlarını çıkardı ve tanıtımını yapıyor. Kongre’ye damgasını ise bence Android vurdu. Çıkan cihazların belki de %90’ını Android temelli akıllı telefon ya da tabletler oluşturuyor. Tabi CES 2011 fuarında Google’ın yayınladığı Android 3.0 (Honeycomb) temelli tabletlerden beklenti büyüktü. CES 2011’de Motorola Xoom adından bir Android tablet duyurmuştu ve ilgileri çekmişti. DMK’da ise diğer üreticiler (Samsung, HTC, ViewSonic, LG, Huawei) 7 inc ve 10.1 inc olmak üzere birçok tableti tanıttılar. Birçoğu gerçekten güzel görünmekteydi ki fiyatlarını duyuncaya kadar. Motorola Xoom için 1199$, LG ise tableti için 999 Avro istemekte. Tabi bu fiyatlar resmi değil ama rakip olarak iPad’ı düşünüyorlar ise kesinlikle yakınına bile gelemeyeceklerdir. Yani yüksek fiyat çekip kalite satıyoruz diyecekleri bir konumda olduklarını düşünmüyorum. Bakalım önümüzdeki günler neler getirecek?