Google Earth Engine nedir? Yenir mi?

Malum insanoğlu çevreye bugüne kadar yeterince zarar verdi ve artık iklim değişikliği ve kirlilik gibi konular ortaya çıkınca da verdikleri zararı nasıl geri çevirebiliriz diye düşünmeye başladılar. Artık her gün yeni bir bu gidişata dur deme eylemi ya da aksiyonunu görür ya da duyar olduk.

Google da bu kervana katıldı ve olaya yeni boyut kattı. Google Earth Engine adı verilen projeyi devreye aldı. Projenin isminden dolayı Google Earth’e benzese de yapı olarak biraz farklı. Gene olay haritalar üstüne kurulu fakat bu sefer Google’un yol, uydu görüntüsü ya da yükseklik katmanlarına ek olarak bilim adamlarınca çok kullanılan evrensel katmanları da Google Maps üzerinde görebiliyorsunuz.

Öncelikle Landsat’ın 25 yıllık arşivini ve MODIS görüntülerini kullanabileceksiniz. Tabi olay sadece bu görüntüleri görmek değil bu görüntüler üzerinde analiz de yapmak. Sağladıkları sistem sayesinde (şu an kapalı beta olarak çalışıyor) bilimsel hesaplamalarınızı Google altyapısı ile daha hızlı bir şekilde yapabileceksiniz. Ayrıca Google’ın sağladığı araçlar ile görüntüler üstündeki bulut ve kirlilikleri de silebileceksiniz.

Örneğin Meksika Ulusal Orman Komisyonu ile yaptıkları projede normalde 15.000 (evet yanlış okumadınız on beş bin) saat süren bir görüntü işleme olayını Google’ın altyapısını kullanarak 1 günden kısa bir sürede tamamlamışlar. Böyle bir yapıyı kullanmak gerçekten bilime ve insanlığa hız kazandıracaktır.

Google önümüzdeki 2 yıl için 10 Milyon CPU saatini bu iş için bağışlamış bulunuyor. Daha önce Amazon da S3 hizmetinde uluslararası fayda sağlayan dosyaları ücretsiz barındıracağını duyurmuştu. Böyle adımlar ile insanoğlu umarız yaptıkları yanlışları düzeltmenin bir yolunu bulur 🙂