Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüs Bilgi Sistemi

2009 yılında Hacettepe Bilgi Belge Yönetimi Bölümündeki BBY 310 dersi kapsamında Balkan ve beni Yaşar Hocamız (Yaşar TONTA) “mentor” olarak çağırınca başlayan bir projeden bahsetmek istiyorum. Ders kapsamında öğrenciler ile birlikte geliştirdiğimiz kampüs bilgi sistemi ile Google Maps altlığı üzerine kampüsün haritasını ekleyerek kullanılabilirliği arttırmaya çalıştık.

www.beytepecampus.com adresinden ulaşabilen sitede çalışabilirliği arttırmak için farklı bir teknoloji kullandık. Kullanıcı arayüzünü daha önce ödül alan uygulamam olan ExtMap‘ı kullanıp, tamamen javascript tabanlı bir sistem geliştirdik. Arka planda ise PHP ile veritabanı olarak da Google SpreadSheets’i kullandık. İlk etapda biraz garip gelse de bu sistem gerçekten hem veri toplama kısmını hızlandırdı hem de kullanıcıya sunum kısmını hızlandırdı. Google’un sağlamış olduğu Docs API üzerinden Google SpreadSheets’e ulaşarak sanki veritabanı kullanır gibi uygulamamızı geliştirdik. Aslında burada PHP’yi kullanmamızın tek zorunluluğu “proxy”ye olan ihtiyacımızdı. Biz uygulamamızı geliştirirken aynı zamanda birden fazla kişi de Google SpreadSheets’i kullanarak verileri aynı anda sisteme girmeye devam ettiler. Böylelikle hızlı bir şekilde ve Google’ın alt yapısını kullanarak neredeyse “0” (sıfır) maliyetle “Bulut Bilişim” teknolojisi üzerine uygulama geliştirmiş olduk.

Aşağıdaki ekran görüntülerinden de göreceğiniz üzere uygulama gayet esnek oldu, en azından benim düşüncem böyle 🙂 Umarım diğer üniversitelerde de böyle çalışmalara başlar ve haritalar hayatımıza daha da renk katar.

Uygulamanın Ekran Görüntüsü

Google SpreadSheets’deki Veritabanı Görüntüsü

“Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüs Bilgi Sistemi” için bir cevap

Yorumlar kapatıldı.