Internet Explorer 9 şaşırtıyor

Uzun zamandır ben ve benim gibi web geliştiricilerinin dert yandığı Internet Explorer sonunda kendini aştı ve 8 sürümü ile beraber uymaya başladığı standartlara devam dedi. Şu an beta olarak herkesin kullanımına sunulan Internet Explorer 9, standartlara uyumu ile bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Sırası ile gelen değişikliklere bakalım :

Standartlara Uyum :

Bu sürümün en önemli kısmı standartlara uyum oldu. Belki son kullanıcı için ilk etapta çok birşey anlamasalar da HTML5 desteği ile önümüzdeki günlerde webde neler yapılabildiğinin sınırları zorlanacak. Birçok web sitesi sitelerinin HTML5 uyumlu versiyonlarının test yayınlarına başladılar ki günümüz yeni nesil mobil telefonları da HTML5 destekli tarayıcılar içerdiğinden HTML5 ilerisi için çok şey vaadetmekte. Gelelim gelen yeniliklere :

* HTML5 ses ve video elemanları
* Web font
* DOM Level 2 ve Level 3
* SVG
* HTML5’s Canvas elemanı
* ECMAScript 5 (JavaScript standartı)
* Gelişmiş CSS3 desteği

Bu gelen yeniliklerle daha önce büyük işkence olan sitelerin Internet Explorer için yeniden gözden geçirilme durumu değişecek gibi duruyor.

Performans Artışı :

Internet Explorer 9 ile doğal olarak performans artışı da geliyor. Microsoft bunun için Chrome’un V8 JavaScript Motoru gibi bir motor olan “Charka”yı geliştirmiş. Bu JavaScript motoru ile ciddi performans artışı olduğunu iddia ediyorlar. Tabi bunu zamanla göreceğiz.

Ayrıca Internet Explorer 9 ile donanımsal hızlandırma geliyor ki Windows 7 üzerinde çoklu çekirdekli işlemcileri daha efektif kullandığını iddia ediyorlar. Ayrıca grafikler için de donanımsal GPU desteği gelmiş ki yoğun grafiksel sitelerde bir hali hızlanma olacağını tahmin etmekteyiz.

Modern Tasarım :

Modern tarayıcılarda olduğu gibi Internet Explorer 9’da arayüz sadeleştirilip web için daha fazla alan bırakılmış. Aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüleceği üzere Chrome’a benzeyen bir yapıya çevrilmiş.

Ayrıca yeni pencere açtığınızda en çok girdiğiniz sitelere kolay erişim sağlayabiliyorsunuz. Bir de Windows 7 üzerinde siteleri windows araç çubuğuna ekleyebiliyor ve sanki programlara erişir gibi favori sitelerinize erişebiliyorsunuz. (Pinned Sites) Bu eklenen sitelere hızlı erişim bağlantıları da ekleyebiliyorsunuz. (JumpLists)

Diğer tarayıcılarda olan adres çubuğunda arama yapma olayı da artık Internet Explorer 9 ile geliyor.

Internet Explorer 9 ile bilgi penceresi de alt tarafa çekilip daha düzgün bir hale gelmiş. İlgili ekran görüntüsüne aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yeniliklerin arkası gelmiyor ve Internet Explorer 9 ile bir Dosya İndirme Yöneticisi (Download Manager) geliyor. Bununla ilgili görüntüye de aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Bunlar harici Internet Explorer 9 ile tarayıcının göçme durumunda geri gelmesi için araçlar (Hang Recovery) ve daha çok kurumsal yöneticilerin işine yarayacak yeni “Group Policy” ayarları gelmekte.

Geliştirici Ayarları :

Uzun zamandır web geliştiricilere dert olan Internet Explorer’da debug etme sorunu artık kendi içindeki araçlarla çözülebiliyor. “F12 Developer Tools” olarak adlandırılan araçlar ile Firebug tarzı bir geliştirme ortamı sunulmuş oluyor. Testlerini tam yapmadığım ama en basitinden artık “console.log()” diyebiliyoruz 🙂

Tüm bu yenilikleri görsel olarak görmek için Internet Explorer’ın yeni sitesi : http://www.beautyoftheweb.com e bakabilir. Ya da Microsoft’un basın duyurusuna bakabilirsiniz.

Internet Explorer 9’u indirmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Sonunda Microsoft’u tebrik ediyor ve hoşgeldin Internet Explorer 9 diyorum…

“Internet Explorer 9 şaşırtıyor” için bir cevap

Yorumlar kapatıldı.